Kaikkien isännöimiemme taloyhtiöiden (asunto-osakeyhtiöt) osakeluetteloiden siirtäminen Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään on tehty Pirkanmaan Laatuisännöinnissä. Ohessa on tietoa ja ohjeistus osakkeenomistajalle, mitä tämä tarkoittaa taloyhtiön ja osakkaan osalta. Osakkeeomistajan on siis rekisteröitävä osakkuutensa huoneistotietojärjestelmään 10 vuoden kuluessa. Uuden osakkeenomistajan tulee rekisteröidä omistusoikeutensa kahden kuukauden kuluessa luovutuskirjan allekirjoituksesta tai omistusoikeuden siirtymisestä.

Yhtiökokouskutsut toimitetaan jatkossa aina huoneistotietojärjestelmästä saatuun osoitteeseen, joten osakkeenomistajan on huolehdittava yhteystietojensa päivittämisestä myös Maanmittauslaitokselle. Siirron yhteydessä taloyhtiö on ilmoittanut Maanmittauslaitokselle silloin tiedossa olleet osoitetiedot.

Mikä on huoneistotietojärjestelmä?

Huoneistotietojärjestelmä (HTJ) on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä järjestelmä, jossa tällä hetkellä ylläpidetään taloyhtiöiden osakeluetteloita. Taloyhtiöillä (asunto-osakeyhtiöt) on aikaa siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään tämän vuoden 2023 loppuun mennessä. Pirkanmaan Laatuisännöinnissä asia on jo hoidettu. Huoneistotietojärjestelmästä käy ilmi mm. osakeryhmien omistukset, panttaukset ja rajoitukset.

Osakkeenomistajan velvollisuus rekisteröidä osakkuutensa huoneistotietojärjestelmään

Osakkeenomistajan tulee rekisteröidä yhtiöjärjestyksen mukaiset osakkeet huoneistotietojärjestelmään (esim. asunto, osakkeellinen autopaikka, osakkeellinen varasto jne.).

Nykyinen osakkeenomistaja: Hae omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta viimeistään 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta. Liitä omistuksen rekisteröintihakemukseen mukaan alkuperäinen paperinen osakekirja. Paperista osakekirjaa ei saa tuhota itse. Jos myyt huoneistosi ennen 10 vuoden määräaikaa, tee kaupanteon yhteydessä siirtomerkintä osakekirjaan ja luovuta osakekirja ostajalle.
Jakamattoman kuolinpesän osakkaat voivat halutessaan hakea omistuksen rekisteröintiä kuolinpesälle: tämä ei ole pakollista, mutta se voi helpottaa asioiden hoitoa.

Uusi osakkeenomistaja: Hae omistuksen rekisteröintiä 2 kuukauden kuluessa luovutuskirjan allekirjoituksesta tai omistusoikeuden siirtymisestä. Huolehdi myös mahdollisen varainsiirtoveron suorittamisesta ja ilmoittamisesta.

Osakekirja pankissa lainan vakuutena
Mikäli osakekirja on pankissa lainan vakuutena, voit halutessasi valtuuttaa pankin hakemaan omistuksen ja panttauksen rekisteröintiä puolestasi. Huomioi, että pankki voi periä tästä erillisen maksun. Kiirettä asialla ei ole.

Osakekirja kadonnut tai tuhoutunut
Mikäli olet kadottanut osakekirjan tai se on tuhoutunut, hae osakekirjan kuolettamista asuinpaikkakuntasi käräjäoikeudelta. Liitä omistuksen rekisteröintihakemukseen osakekirjan kuolettamista koskeva käräjäoikeuden päätös.

Omistuksen rekisteröintiohjeistus

Maanmittauslaitoksen asiointiapurin, hakemuslomakkeet, hinnaston ja lisäohjeita löydät täältä.

Toimita täytetty hakemus, alkuperäinen osakekirja ja mahdolliset muut liitteet Maanmittauslaitokselle:

  • Sähköpostitse: toimita hakemus liitteineen skannattuna sähköpostitse Turvaviesti-palvelun kautta osoitteeseen huoneistohakemukset@maanmittauslaitos.fi
  • Jos liitteeksi tarvitaan alkuperäinen osakekirja, voit toimittaa sen postitse tai lähimpään Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteeseen.
  • Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupisteeseen. Asiakaspalvelupisteiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät: www.maanmittauslaitos.fi/toimipisteet.

Omistuksen rekisteröinnistä peritään osakehuoneistokohtainen maksu, joka on 63 euroa (vuonna 2023). Kun omistuksesi on rekisteröity, saat tästä ilmoituksen Maanmittauslaitokselta. Tämän jälkeen omistuksesi osoitetaan sähköisellä omistajamerkinnällä huoneistotietojärjestelmässä. Tämän jälkeen paperinen osakekirja on mitätön.

Yhteystietojen ilmoittaminen jatkossa Maanmittauslaitokselle

Osakeluettelon siirrossa taloyhtiö on ilmoittanut huoneistotietojärjestelmään osakkeenomistajan yhteystiedot yhtiökokouskutsujen toimittamista varten. Ilmoita mahdolliset muutokset yhtiökokouskutsun toimittamista varten Maanmittauslaitoksen lomakkeella.

Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelun puhelinnumero lisätietoja varten: 029 530 1110